Změna je v nás

Změna je v nás aneb jak dobře komunikovat environmentální témata. To je název kreativního zápisníku, který díky podpoře MŽP připravujeme. Jedná se o materiál pro žáky ve věku 13-19 let, ale na své si přijdou i dospěláci. Cílem tohoto zápisníku je ukázat žákům způsoby dobré komunikace, které si mohou přímo v zápisníku vyzkoušet na vlastních tématech kreativní formou. Zápisník jim tak má pomoci komunikovat vlastní projekty a témata k veřejnosti.

Vznikla již pracovní verze tohoto materiálu, kterou jsme rozeslali do vybraných škol k otestování. Zpětnou vazbu od učitelů i žáků zapracujeme do finální podoby, která bude k dispozici na konci roku. K dispozici bude 500 kusů tištěného zápisníku a dále bude materiál volně ke stažení na tomto webu v sekci Stahuj. Pokud máte zájem o testování i vy, ozvěte se nám.

A zde malá upoutávka:

PRINCIP Č.3 - OTEVŘETE OČI

Říká se, že jeden dobrý obrázek vydá za tisíc slov. Dokládají to i výzkumy. Vědci zjistili, že pokud čteme, zapamatujeme si jen 10 % informací. To, co vidíme se nám ale zafixuje již z 30 %. Nejlepší je kombinace vidět, slyšet a prožít. Držte se toho. Kde to jde, použijte názornou vizualizaci (můžete využít video, fotografie, grafy, infografiky nebo třeba komiks).

Ukázka dobré vizualizace:

Poznáte bezpečně zvířata na následujícím obrázku?

Obrázky nejsou moc ostré. Pohled na ně je zneklidňující stejně jako zpráva, kterou přináší. Přesně tolik, kolik je pixelů v obrázku totiž zbývá jedinců daného druhu ve volné přírodě. 

Foto: Internet - https://petapixel.com/2019/10/01/photos-of-endangered-species-where-every-pixel-represents-one-animal/ 

K chystané publikaci máme také webinář. Bude se konat 12. 10. 2020 od 15 hdion. Pozvánku na webinář najdete zde a přihlásit se můžete zde